Alles is relatief
Freelance communicatieprofessional en tekstschrijfster
21449
page-template-default,page,page-id-21449,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Alles is relatief

Een single moeder, twee pubers en een Franse camping: bonne chance!


Alles is relatief is mijn debuutroman, die op 1 april 2023 als Bookchoice Exclusive verschijnt en zes weken later via alle andere online kanalen te lezen én luisteren is.

.

In april 2022 schreef ik de novelle ‘Chateau Châtaigne’ voor een schrijfwedstrijd met het thema ‘Zomer’. Ik won die wedstrijd niet, maar stuurde mijn verhaal wel naar andere uitgevers. En die zagen er wel iets in! In augustus tekende ik bij VBKLab, onderdeel van marktleider VBK Uitgevers en ging ik aan de slag om van mijn novelle een roman te maken. Simpel gezegd: de inhoud moest x1,5.

.

Omdat mijn verhaal afspeelt tijdens een zomervakantie, wilde ik graag vóór de zomer van 2023 mijn boek kunnen lanceren. Dat betekende: gas erop. Er werd een plekje voor me gereserveerd in de Bookchoice selectie van april ’23, en dat is dan meteen een Deadline met een hoofdletter D. Wat voor mij persoonlijk heel fijn werkt.

Ik kon dus aan de bak! In het najaar en de winter van 2022 dook ik een paar dagen per week in mijn fijne zomerse verhaal, voelde ik de hitte van juli in de Dordogne, kon ik bijna het water van die rivier aanraken. Het was een top escape van die grijze natte winter die we kregen! En ik vond het allemaal even leuk en spannend, dat hele proces van verhaal naar boek. De verschillende mensen bij de uitgever die meelezen en feedback geven, de eerste covervoorstellen die ineens beeld geven aan het verhaal dat in mijn hoofd zo duidelijk is, de eerste keer mijn verhaal in de opmaak van een heus boek… Er ging een nieuwe wereld voor me open, het voelde elke keer weer alsof ik cadeautjes mocht uitpakken.

.

Over Alles is relatief


Alles is relatief gaat over Lara, die ‘vers’ uit haar scheiding (die niet haar keuze was) op vakantie gaat met haar puberzoon en -dochter. Ze boekt een eenoudervakantie in de Dordogne. Op die camping maakt ze van alles mee met de andere single parents en met haar kinderen. Maar ze krijgt ook tijd te reflecteren op haar voorbije relatie en op haar aandeel in het stuklopen daarvan. Dat alles terwijl er ook de nodige aandacht is van de aanwezige mannen. Maar staat ze daarvoor open? Voordat ze daar goed en wel antwoord op heeft, dreigt haar grootste nachtmerrie uit te komen. En realiseert ze zich, na alle ellende van het voorbije half jaar: alles is relatief.

.

Wannabiogafie


‘Is het gebaseerd op je eigen leven?’ Die vraag krijg ik vaak, als ik vertel waar Alles is relatief over gaat. Het antwoord: ja en nee. Ik noem het maar een ‘wannabiografie’. Want ja, ik ben gescheiden. Ik heb een zoon en een dochter in de leeftijd van Lasse en Madieke. Ik ging ook metéén naar Frankrijk op vakantie toen mijn relatie eindigde, omdat mijn ex daar nooit heen wilde en ja, ik heb ook mijn jeugd altijd op Franse campings doorgebracht en gun mijn kinderen die ervaringen en herinneringen. O, ja: en mijn buren noemden mijn vorige auto (een donkergroene VW Passat Station) ‘de tank’. Maar ik ben nooit op een eenoudervakantie geweest en wat Lara deze vakantie allemaal meemaakt, heb ik nooit meegemaakt. Helaas, in sommige gevallen. Goddank, in andere.

‘Schrijf over wat je weet,’ is een schrijfdogma, een van de beste schrijftips die er is, volgens mij. En dat heb ik gedaan. Het reilen en zeilen op een camping, de Dordogne, het Franse leven. De pijn van een scheiding, ook als die verder prima verloopt en je als vrienden uit elkaar gaat. Het schuldgevoel naar je kinderen. De zorgen. En de realisatie: alles is relatief.

.

40up feelgood


Ik heb met mijn verhaal een binnen het feelgood-genre nieuwe doelgroep willen bereiken. In veel feelgoodromans is het hoofdpersonage een jonge vrouw die nog zoekend is in haar leven, naar zichzelf, de ultieme baan en vooral de ultieme man. Die laatste vindt ze natuurlijk in het verhaal. Maar wat nou als je vijftien jaar verder bent, en er achter komt dat die man toch niet zo ultiem blijkt? Wat als je halverwege de veertig bent, moeder van twee tieners en opnieuw kunt beginnen? Wie ben je dan ook weer, na die jarenlange relatie vol (bewuste én onbewuste) compromissen? Wat vind je leuk? En ook: WIE vind je leuk?

Die ’tweede kans’ veertiger zal zich ongetwijfeld herkennen in Alles is relatief. Maar, moet ik daar meteen bij zeggen: de jongere lezer zal ook genoeg humor en herkenning vinden. Dat kreeg ik terug van verschillende proeflezers. De fijne Franse sfeer, de romantiek, de humor: het zit er allemaal in. Dat én een diepere laag, want het is niet bepaald een feelgood-vakantie voor Lara. Waarom niet? Daarvoor moet je Alles is relatief lezen!

.