Schrijven met kinderen: Fijn-schrijvers
Freelance communicatieprofessional en tekstschrijfster
21417
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21417,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Schrijven met kinderen

Bij een jubileum. Als afscheid van groep 8. Als onderdeel van thema’s als lentekriebels, pesten of de Kinderboekenweek. Of als aanvulling op de reguliere taal- en wereldoriëntatielessen: het met elkaar bedenken van een verhaal en schrijven van een heus boek past eigenlijk altijd!

Ik kwam er achter dat schrijven MET kinderen nóg leuker is dan schrijven VOOR kinderen. Sindsdien heb ik verschillende boeken geschreven met schoolklassen en als workshop bij de bibliotheek. Het resultaat: ieder kind krijgt een eigen boek, heeft meegedacht met het verhaal én zijn of haar tekening staat erin als illustratie!

Hoe kan lezen nou niet leuk zijn, als je het verhaal zelf hebt bedacht??

Aanpak

Met school overleg ik een thema / aanleiding voor het verhaal. Tijdens een eerste brainstorm (1 à 1,5 uur) bedenk ik samen met de klas / groep wie de hoofdpersonen zijn, hoe ze heten, hoe ze er uit zien. We bespreken het probleem en zoeken natuurlijk naar een mooie oplossing! Met alle ideeën ga ik aan het werk en schrijf ik het verhaal. Tussendoor kom ik een keer terug om voor te lezen en zo nodig verder te brainstormen. Ondertussen maken de kinderen de tekeningen bij het verhaal. Het geheel wordt opgemaakt en gedrukt als boek. Aan het einde krijgt ieder kind een eigen exemplaar mee naar huis!

Meer weten over dit project? Bekijk de video hiernaast – de kinderen leggen het zelf het beste uit. Of neem vrijblijvend contact op, ik vertel er graag meer over!

Met kinderen geschreven

Timo en de tijgers – eind groep 3: Timo wil de met uitsterven bedreigde tijgers redden. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

 

Suus en de chocoloco’s – midden groep 4: Suus ontdekt een volkje in haar tuin, dat leeft van chocola. Hoe houdt zij de Chocoloco’s verborgen én in leven, als haar moeder alle chocola het huis uit doet?

 

Max, Maud en Mara – groep van 7-9 jaar: tijger Mara kan niet slapen en houdt met haar gebrul de hele dierentuin wakker. Wat mankeert haar?

Kinderen vertellen zelf: